14 Mac 2014

Usaha Kerajaan Dalam Misi SAR #MH370 Adalah Yang Terbaik


Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed menyelar tindakan segelintir individu yang cuba menyalahkan kerajaan yang di katakan gagal mengendalikan kes kehilangan pesawat #MH370 dengan cekap.
 
Menurut Tun Mahathir mereka sepatutnya tidak mengkritik kerajaan dan syarikat penerbangan nasionalnya berhubung cara mereka menangani misteri kehilangan pesawat penerbangan MH370.
"Memang mudah untuk mengkritik tetapi kita menghadapi satu keadaan yang tidak pernah dialami oleh mana-mana negara di dunia.
"Jika anda kata Malaysia gagal (menangani kehilangan pesawat ini), itu bermakna Amerika Syarikat, New Zealand, Australia, Singapura dan negara-negara lain (yang membantu usaha mencari dan menyelamat) juga gagal, kenapa anda tidak menyalahkan mereka juga," katanya kepada pemberita baru-baru ini.
 
Media antarabangsa dan pembangkang sebelum ini menghentam hebat kerajaan Malaysia. Mereka melontarkan pelbagai dakwaan dan tohmahan bagi mewujudkan kemarahan rakyat. Tidak cukup dengan itu, mereka turut memperlekehkan peralatan dan kelengkapan yang digunakan di dalam misi yang dijalankan itu.
 
Malah mereka turut menggunakan isu kapal selam Scorpene bagi meyakinkan masyarakat.
 
Paling menarik, apabila isu yang di bangkitkan oleh pembangkang itu mendapat bantahan dari pihak tentera Amerika Syarikat. Menurut jurucakap Armada Ketujuh, Tentera Laut negara itu, Komander William Marks berkata, usaha yang dilakukan oleh pihak berkuasa Malaysia adalah satu kerja yang luar biasa. Ini kerana kawasan pencarian umpama sebuah papan 'chess' yang sangat besar.
 
Beliau turut memuji usaha kerajaan yang dilihat begitu terancang dan tersusun. Malangnya pesawat itu masih belum ditemui. William juga menyatakan hasrat untuk memberi segala bantuan kepada Malaysia selagi pesawat malang itu belum ditemui.
 
Berikut adalah antara kenyataan William ketika diwawancara oleh pihak New York Times.
 
“This is all coordinated by the Malaysian government. They coordinate both the water-space and the airspace management. I give them a lot of credit. They have done what I would call an exceptional job. It’s like a big chessboard out there. It’s really like moving chess pieces around, and that’s 3-D. You have three dimensions, you have the water-space and the airspace." 
 
Kesimpulannya, kerajaan tidak seharusnya melayan isu yang sengaja ditimbulkan oleh pembangkang. Pada mereka semua perkara perlu dipolitikkan asalkan ia mampu memberikan ‘pulangan’ dan impak kepada pakatan.
 
Setinggi-tinggi penghargaan dan syabas diucapkan kepada semua yang terlibat di dalam misi mencari dan menyelamat pesawat #MH#70 ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan